Jest to też doskonały czas na wspólną celebrację dlatego też skorzystaliśmy z okazji i zorganizowaliśmy piknik na który zaprosiliśmy mieszkańców by wspólnie cieszyć się tym czasem. Podczas licznych warsztatów mieli oni okazję poznać tajniki „dzikiej kuchni”, nauczyć się rozpoznawać grzyby czy robić ziołowe herbaty na zimowy czas.
Była to też okazja by zaprezentować działania pilotażowe realizowane w ramach projektu CoFarm4Cities. Można było poznać bliżej ideę ogrodu parcelowego, który powstanie w Krakowie, a nawet zobaczyć na własne oczy jak duża będzie potencjalna działka, którą można będzie objąć w opiekę. Teren przyszłego ogrodu społecznego parcelowego znajduje się w bliskim sąsiedztwie Lasu Wolskiego, którego jadalny potencjał staraliśmy się w trakcie pikniku zaprezentować uczestnikom.
Piknik zgromadził szerokie grono uczestników z którymi spędziliśmy niemal cały dzień. Wydarzenie miało miejsce w niezwykle urokliwym miejscu tj. w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”, które użyczyło nam swoich gościnnych progów do organizacji warsztatów kulinarnych i innych.
Edukatorzy Centrum poprowadzili również arcyciekawe warsztaty z robienia przetworów oraz zimowych, ziołowych herbat. Taka wiedza na pewno się przyda, a jak widać na zdjęciach przedział wiekowy uczestników był bardzo zróżnicowany.
Piknik stanowił element większego projektu „Jadalny Kraków”, który jest działaniem wieloletnim. Jego celem jest m.in. promocja rolnictwa miejskiego i uwrażliwienie mieszkańców na znaczenie lokalnej produkcji żywności dla suwerenności żywnościowej miast.