Często nie zdajemy sobie sprawy z ozdobnego potencjału roślin jadalnych. Warzywa, zioła czy krzewy owocowe mogą tworzyć wspaniałe zestawienia florystyczne. Fioletowe liście kapusty, mięsiste łodygi porów czy płożące dynie o wielkich kielichach kwiatów bez większych przeszkód mogą konkurować z ozdobnymi kwiatami. Takie jadalne krajobrazy tworzone z roślin użytkowych oraz połączenia ich z roślinami ozdobnymi pojawią się w nasadzeniach na terenie całego Krakowa. Mogą one pełnić również funkcje edukacyjne, umożliwiające mieszkańcom obserwowanie całego cyklu rozwoju roślin – od nasiona do nasiona. Sporo z takich nasadzeń to również baza pokarmowa zapylaczy, ptaków i innych dzikich mieszkańców naszego miasta.
Lokalizacje:
- ul. Reymana (vis-à-vis Młodzieżowego Domu Kultury)
Nasadzenia: słoneczniki, kukurydza, dyniowate.
Rośliny zostały wyhodowane od nasionka przez członków Zespołu Kraków w Zieleni Zarządu Zieleni Miejskiej, którego siedziba mieści się przy pobliskim stadionie miejskim.
To właśnie w Krowie w Zieleni zrodziła się idea Jadalnego Krakowa i aby zaprzeczyć utartemu powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi to miejsce zostało stworzone i będzie pod opieką
Kasi, Magdy, Angeliki, Mateusza, Maćka i Łukasza.
- al. 3 Maja 1 – plac przed Gmachem Muzeum Narodowego
Nasadzenia: kukurydze, pomidory, kapusty, jarmuże, bazylie, papryki, nasturcje, liliowce.
Rośliny, których nie brakuje na wielu obrazach z martwą naturą, należących do zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie, partnera programu Jadalny Kraków. Zostały posadzone wspólnymi siłami pracowników Muzeum i grupy Ogrodnicza Krowodrza, bo miejsce to znajduje się na terenie Dzielnicy V, która słynęła z ogrodnictwa.
Opisy kolejnych nasadzeń już wkrótce…