W ramach projektu Jadalny Kraków zapraszamy serdecznie do udziału w drugich zajęciach z cyklu Letnia Szkoła Miejskich Ogrodników.
Uprawa żywności na terenach zurbanizowanych to wyzwanie przed, którym stają współczesne miasta. W 2050 roku trzy czwarte ludzkości będzie w nich mieszkało, a miejskie ogrodnictwo i miejskie rolnictwo będą niezbędne do tego, by zapewnić jej bezpieczeństwo żywnościowe. Przykładem wdrożenia takich rozwiązań są farmy miejskie. Uczestnicy warsztatów będą gościli na Krakowskiej Farmie Miejskiej w Mydlnikach, poznając metody bezpiecznego uprawiania zdrowych i bogatych w składniki odżywcze warzyw w mieście.
Warsztaty poprowadzi: Jan Szpil z Krakowskiej Farmie Miejskiej. Animator działań społecznych, zawodowy jogin i hobbistyczny działkowiec permakulturowy. Tworzył i współtworzy dalej miejsca spotkań i wymiany takie jak Pod Kopułą, Biała Droga, czy Ambasada Krakowian dlatego bo wierzy w moc dialogu, współpracy i otwartości. Uwielbia tworzyć warunki do wzrastania stabilnych, wzajemnie wspierających się ekosystemów. Ekosystemów miejskich i wiejskich. Ludzkich i roślinnych. Wspólnych. Na Farmie zajmuje się rozmawianiem, uzgadnianiem, o farmie opowiadaniem, i pisaniem, ale jak trzeba to i gnój przerzuci i marchewkę wykopie.
Wydarzenie odbędzie się w sobotę, 26 lipca. Spotykamy się o godzinie 09:00 na Krakowskiej Farmie Miejskiej
Lokalizacja: https://maps.app.goo.gl/3FPiN3UvX73EVzWL7
Warsztat jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy.
W przypadku niekorzystnych warunków pogodowych warsztaty mogą zostać przełożone na inny termin. Prosimy o ubranie wygodnego stroju i zabranie ze sobą wody.
Rezerwacje
To wydarzenie jest już w całości zarezerwowane.